Interview

1. Eerlijkheid gaat niet boven alles

‘De Beatrijs die als een modern orakel brieven beantwoordt en adviezen geeft, is niet wezenlijk anders dan mijn gewone zelf in het dagelijks leven. Wat niet wil zeggen dat ik nooit fouten maak, of dat ik altijd mijn oordeel klaar heb liggen. Sterker nog: ik vind dat je helemaal niet altijd de kritiek die je hebt, ook moet uiten, of altijd eerlijk moet zijn. Zeker in vriendschappen moet je elkaar helemaal niet constant de waarheid vertellen, niet ongevraagd in elk geval. Dat is helemaal niet prettig. Je hebt al vijanden om kritiek van te krijgen, waarom zou je dat in vriendschappen ook gaan doen? Ik denk dat eerlijkheid behoorlijk wordt overschat. Ik hou van duidelijkheid, maar je hoeft niet altijd alles te zeggen wat je denkt. Liever niet zelfs.’

2. Ook dit zal voorbijgaan

‘Als kind las ik de boeken van Gillian Avery, over kinderen die zich met intellectuele zaken bezighouden. Een meisje met een ellendig leven op een ellendige...