Interview

1. Wees aardig tegen slakjes

‘Ook al lijkt je leven totaal geen zin te hebben, het krijgt toch betekenis door alleen al vriendelijk te zijn tegen anderen. Als je bij de bakker staat: groet de mensen om je heen. Als je de buren tegenkomt: maak een praatje. Een simpele basishouding, maar erg belangrijk, want het maakt het leven gemoedelijk. En uiteindelijk draait het om dat soort dingen. Overigens gaat dit ook op voor de omgang met de slakjes in mijn tuin. Een eeuwig dilemma, want ze vreten alles op. Nu verplaats ik ze naar de groenstrook van de gemeente, maar ja, zíj wonen in mijn tuin. Dus toen ik laatst de basilicumplant vol slakken zag, heb ik ze maar laten zitten. Wie weet is dat een echte delicatesse voor ze, dacht ik. En ik koop zo een nieuw plantje.’

2. Bekijk het van de andere kant

‘Ik heb het al van jongs af aan, dat ik bij bijna alles wat ik hoor of zie, denk: wat zou de andere partij hiervan vinden? Ik vind het boeiender om te proberen in de schoenen te staan...