Mensendokter

Wat mag je eten in de bioscoop en wat niet? De Mensendokter weet raad (áltijd)

Arnon Grunberg
bioscoop groningen
Mag je eten in de bioscoop? Wat moet elke man in zijn kledingkast hebben hangen? Mensendokter Arnon Grunberg weet raad. Áltijd.

Oma, wil je bidden?

Mijn streng christelijke oma wordt langzaamaan dement. Voor het eten vergeet zij tegenwoordig te bidden: ze valt gewoon meteen aan. Moeten wij haar aan haar oude regel herinneren, of laten we het zo? We zijn zelf niet gelovig – Janneke, Schiedam

Ik neem aan dat jullie niet altijd aanwezig zijn als jullie oma gaat eten. Mocht je wel aanwezig zijn, dan kun je vragen: ‘Oma, wil je bidden voor het eten?’ Als oma zegt: ‘Ja, lieve kleindochter, goed dat je me daaraan herinnert, laten we samen bidden voor het te laat is, want ze zeggen dat de Apocalyps vroeg valt deze eeuw,’ nou, dan weet je genoeg en dan zou ik oma herinneren aan het bidden. Maar stel dat oma antwoordt: ‘Donder op, vieze hoer dat je bent, ga zelf bidden,’ dan zou ik oma niet meer herinneren aan het bidden. Gezien het feit dat uw oma aanvalt op het eten acht ik...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials