Mag je eten in de bioscoop? Wat moet elke man in zijn kledingkast hebben hangen? Mensendokter Arnon Grunberg weet raad. Áltijd.

Oma, wil je bidden?

Mijn streng christelijke oma wordt langzaamaan dement. Voor het eten vergeet zij tegenwoordig te bidden: ze valt gewoon meteen aan. Moeten wij haar aan haar oude regel herinneren, of laten we het zo? We zijn zelf niet gelovig – Janneke, Schiedam

Ik neem aan dat jullie niet altijd aanwezig zijn als jullie oma gaat eten. Mocht je wel aanwezig zijn, dan kun je vragen: ‘Oma, wil je bidden voor het eten?’ Als oma zegt: ‘Ja, lieve kleindochter, goed dat je me daaraan herinnert, laten we samen bidden voor het te laat is, want ze zeggen dat de Apocalyps vroeg valt deze eeuw,’ nou, dan weet je genoeg en dan zou ik oma herinneren aan het bidden. Maar stel dat oma antwoordt: ‘Donder op, vieze hoer dat je bent, ga zelf bidden,’ dan zou ik oma niet meer herinneren aan het bidden. Gezien het feit dat uw oma aanvalt op het eten acht ik...