Het is allemaal te wijten aan de geitenwollensokken-cultuur van de jaren zestig, mopperen de voormannen van de Lijst Fortuyn en Leefbaar Nederland. De ontelbare overlegorganen en adviescommissies, het eeuwige gedogen, de politieke correctheid. Nederland heeft bestuurders nodig die met hun poten in het bluswater hebben gestaan. Zijzelf, inderdaad. En Jan Marijnissen.

Nog even en mijn werk bestaat alleen maar uit registreren,’ zegt André Peperkoorn, districtscommandant van de marechaussee Noord-Nederland. ‘Ik registreer dat ik er ben, wat ik doe, wat ik gedaan heb en ik registreer wat ik heb geregistreerd. Niemand die het nog interesseert wat al die zogenaamde zakelijkheid oplevert. Als de cijfers maar kloppen.’ Het mag dan economisch goed gaan met Nederland, zegt hij, maar de kwaliteit is zoek. ‘Wie nog plezier heeft in zijn werk, moet dat waarschijnlijk ook registreren.’ Peperkoorn staat zevende op de Lijst Pim Fortuyn. Als hij straks in de Kamer komt, is het afgelopen met die...