Berlijnse vreemdelingenhaat

Kim Bos
Spanjaarden in de Spaanse bar in Neukölln. Foto: Daniel Rosenthal
Niet iedereen juicht bij het snel groeiende toerisme 
in Berlijn. ‘Touris Raus’ staat in hippe achterstands-buurten op de muren.

Elke week gaat reisleider Ben Owen, een Australiër die twee jaar geleden verhuisde naar Berlijn, met de gasten van Grand Hostel Berlin op kroegentocht. Sinds november vorig jaar neemt hij ze mee naar Neukölln, een wijk die lang bekendstond als achterstandsbuurt maar in korte tijd een trekpleister is geworden voor jonge reizigers op zoek naar vertier. De procentuele groei van toeristen is er in verhouding tot andere wijken het grootst.

Het was lang niet cool om naar Neukölln te gaan. Veel criminaliteit en weinig cafés. Maar twee jaar geleden werd het er reasonably cool en sinds kort is het écht cool. Je vindt er het rauwe waar de stad zo bekend om is.’ Owen stuurt zijn tocht onder meer langs plekken waar tweedehands meubels schijnbaar lukraak bij elkaar zijn gezet en waar bier niet uit de tap maar uit de koelkast komt. ‘Echt Berlijns en...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie