Arnon Grunberg lost lezersproblemen op. Deze week: ‘Geen idee waarom u de behoefte voelt om bij mij tentamen te doen, maar ik ben bereid u een zesje te geven.’ En de prangende vraag: Arnon, hoe houdt u het vol?

In VN van 15 augustus mocht ik bij u solliciteren als huisknecht. Maar u vroeg niet naar mijn cv. Ik ben buurthuisleider in Rotterdam geweest, beroepsimker, en antiekhandelaar. Ook onderzoek ik volksaardewerk voor onze cultuur, en samen met mijn vriendin het leven van Hans Warren. Ben ook nog, zoals u, in veel verschillende landen geweest. Ik begrijp wel dat we dollen [we hebben meer contact gehad] – maar graag de datum van het feest in september waar u mij voor vraagt. Maar zonder dollen, als ik u even zou mogen spreken, waar dan ook, vertel ik u wat het is om 24 jaar voor je vrouw te zorgen die MS had. Misschien hoor ik nooit iets van u, maar dat Boekenweekgeschenk was perfect. – Jacob Spaan, Ellewoutsdijk

Het lijkt wel of ik bij u in dienst treed. 12 september...