De mensendokter lost lezersproblemen op. Deze week: vrijheid van meningsuiting, feminisme en Donald Trump.

Excuus voor mijn late reactie, maar ik kijk uit naar onze ontmoeting. Wat ook een interessant thema is om te bespreken: is het goed je neuroses te bestrijden, met als doel ooit helemaal in het hier en nu vrij te leven, of is het juist goed om te accepteren dat je een mens vol angsten en spoken in het hoofd bent? Ik heb de indruk dat u zich vaker verzoent dan ik met uw onmogelijkheden. – Johan Stevens
Ik weet niet meer waarop u reageert. Waar en wanneer zouden wij elkaar ontmoeten? Overigens verzoen ik me liever met mijn eigen onmogelijkheden dan met die van anderen, hoewel ik ook daar steeds beter in ben geworden.

De vrijheid van meningsuiting is van levensbelang. Zonder de ruimte om stevig in het rond te beledigen is onze beschaving tot ondergang gedoemd. Het is alleen jammer dat er zo weinig relevants geuit wordt. Is de vrijheid van veningsuiting niet verworden tot een Heilige Koe, in onze decadente westerse samenleving? – W.E. Zeylmaker

Laat mijn vraag van gisteren over de vrijheid van meningsuiting maar zitten. Nu ik weer nuchter ben, vind ik hem toch niet zo grappig.
W.E. Zeylmaker
Wilt u geen vragen meer stellen als u dronken bent? En misschien ook niet als u nuchter bent? Probeert u het nog eens in november 2016. Allicht bestaat de Mensendokter dan niet meer, maar voor u zal ik een uitzondering maken en aan nazorg doen.

Allereerst een compliment voor uw schrijven. Ten tweede een verzoek. Wilt u iets zinnigs zeggen over feminisme? Het standpunt dat zo veelvuldig, in allerlei vormen en maten, in zowel VN als de Volkskrant als menig ander medium verkondigd wordt, doet mijn bloed koken. Hoe vaak moeten we nog lezen dat er niet genoeg vrouwen ‘aan de top’ staan? Ik vraag u niet de vrouw terug achter het aanrecht te prediken, maar had feminisme niet meer respect moeten brengen voor de vrouw in het licht van het grote geheel? Dat het opvoeden van kinderen bepaald geen verwaarloosbare taak is? Je vrouw belazeren met een jonger exemplaar, maar daarna wel gedeelde voogdij, dat is immers fantastisch goed voor kinderen. U ziet dat ik niet het talent heb hier een overzichtelijk verhaal van te breien. Redt u ons? – A. Douven
Niets ten nadele van uw talent, maar ik heb uw brief ingekort. Elke stroming, elk gedachtegoed kent haar uitwassen, ongetwijfeld geldt dat ook voor het feminisme.
Niemand ontkent dat de opvoeding een moeilijke en ondankbare taak is, maar waarom kunnen mannen dat niet doen? Wat de man en het jongere exemplaar betreft, neemt u het op voor de belazerde vrouw? Indien ja, uitstekend. Als u de Stichting voor Belazerde Mensen opricht, wil ik wel tientjeslid worden. En misschien kan Vrij Nederland ook iets voor deze stichting betekenen.

Ik lig in mijn bed te woelen omdat ik deze week voor de derde keer iets te gulzig van de wijn heb gedronken in gezelschap en daardoor te lang dooremmer over mijn en andermans problemen. Moet ik gewoon minder wijn drinken en minder over mijn en andermans problemen emmeren? Of heeft dat toch enig nut? – B.
Minder wijn drinken betekent in elk geval een probleem minder. Bovendien is te veel wijn drinken doorgaans niet goed voor uw seksleven. Eén glas wijn per dag. En op maandag helemaal geen wijn. Begin daar eens mee.

Het lijkt me voor Nederland een stuk beter als Trump president wordt, ik zie in hem een Amerikaanse Pim Fortuyn (let wel: geen Wilders). U wilt zeker Hilary Clinton, topvrouw uit de linkse elite in Amerika? – Marcel
Ik denk niet dat Trump president wordt; wie kijkt naar de reeks Amerikaanse presidenten ziet vooral continuïteit. Waarom u denkt dat Clinton links zou zijn, is me een raadsel. En waarom Trump goed zou zijn voor Nederland eveneens. Trump is vooral goed voor Trump. Misschien dat u die al te menselijke eigenschap in hem kunt waarderen.