Is 2018 het jaar waarin we stoppen met drinken?

Mijn zusje is 18 en in mijn ogen het lichtende voorbeeld van een nieuwe generatie. Waar ik me als tiener het leplazarus dronk om mijn acne te vergeten en stilletjes het ene na het andere pakje Gauloises leeg rookte, lijkt zij bijzonder onverschillig tegenover verslavende middelen te staan. Ze rookt niet, ze drinkt niet veel en gek genoeg wordt ze daar niet minder cool van. Sterker nog: het doet je twijfelen aan jezelf, zoals zij met haar glanzende haar en heldere ogen van haar appelsap nipt terwijl je als een willoos schaap je glas voor de zevende keer laat bijschenken door een even aangeschoten tante. ‘Dat is het vervelende van de feestdagen’, zuchtte mijn zusje op de ochtend na Kerst, terwijl ik zachtjes klagend een contactlens in mijn uitgedroogde kateroog probeerde te doen, ‘die soort van verplichte alcoholconsumptie’.

Een van de grote revelaties van 2017 was iets wat we eigenlijk allang wisten: alcohol is slecht voor je, ook...