Liever luisteren? Hoofdredacteur Ward Wijndelts heeft het verhaal ook ingesproken. 

Om elf uur ’s avonds heb ik afgesproken met ‘lichtspotter’ Symon Miedema om samen een rondje langs de Zuidas en het Amstelkwartier in Amsterdam te maken. Namens Urgenda, een stichting die zich inzet om de Nederlandse energietransitie te versnellen, inventariseert hij het lichtbeleid van bedrijven. ‘We willen graag het gedrag van de mens veranderen nu het nog kan.’

Terwijl ik mij naar de ontmoetingsplek begeef, kijk ik om me heen en valt het me ineens op: overal is licht, van reclameverlichting tot lantaarnpalen en verlichte etalages. ‘Waarom brandt het licht eigenlijk nog als er toch bijna niemand op straat is?’ vraag ik Miedema als we elkaar treffen. Hij slaakt een diepe zucht. ‘Had ik daar maar een antwoord op. Misschien omdat we zijn opgegroeid met licht, dat we niet anders meer weten. Licht geeft ons een veilig gevoel.’

De hoeveelheid licht neemt nog verder toe als...