Tijd van leven

Hoe deelt u uw werktijd in?

‘Een beetje zoals een hond leeft: ik doe de dingen wanneer het mij schikt. En ik denk ook dat dat voor mij efficiënter is dan mezelf ergens toe dwingen. Met de belastingen wacht ik net zolang tot ik op een dag zo’n klusje eigenlijk wel zie zitten. Maar ook ideeën uitwerken of iemand opbellen: het is vaak beter om even te wachten tot ik er echt zin in heb. Dit gaat trouwens niet op voor draai- en montagedagen, dan is mijn dagindeling strak en duidelijk – en twijfel ik of ik niet altijd wat meer regelmaat zou moeten hebben.’

Welke rol speelt tijd in uw werk?

‘Voor mijn film sprak ik een vrouw wier tijdsgevoel was verbonden met haar maandelijkse bloedingen. Daarvan was ze zich nooit echt bewust geweest, ze realiseerde zich pas dat ze een maandelijks houvast miste toen haar baarmoeder werd verwijderd en de menstruatie stopte. Elke maand worden vrouwen geconfronteerd met de mogelijkheid leven te schenken, kinderen te baren. Maar...