Tijd van leven

Hadden uw ouders genoeg tijd voor u?

‘Ik was een nakomertje. Mijn moeder heeft na enig aarzelen besloten dat ik nog niet naar de kleuterschool hoefde. Ze heeft later toegegeven dat ze dat ook voor zichzelf deed, voor de gezelligheid. Ik vind dat heel ontroerend. Ze had daar denk ik ook een schuldgevoel over, want ze leerde mij toen thuis rekenen. Ik was dol op rekenen. Ze gaf me sommen die eigenlijk bestemd waren voor de tweede klas van de lagere school. Dus ik kwam op school als een klein rekenwondertje.’

Wat was uw beste tijd?

‘De afgelopen vijf jaar, ik noem dat de oogsttijd. Alles wat ik in mijn leven heb geleerd en opgebouwd, betaalt zich nu uit. Ik geef geregeld lezingen over de Tweede Wereldoorlog. Mensen komen dan na afloop naar me toe en zeggen dat ze een prachtige avond hebben gehad. Dat komt allemaal doordat ik mijn vergaarde kennis nu als een oude schoolmeester kan overdragen. Het is echt heerlijk om ouder te worden, in tegenstelling tot wat iedereen...