Stanley Hillis was altijd in voor een kopje koffie en een praatje. Toen ik in 1986 een reportage in de Scheveningse gevangenis maakte, was hij degeen die me in deze niet alledaagse omgeving op mijn gemak stelde. Sommige gevangenen waren angstaanjagend zoals de ontvoerder van Toos van der Valk, Gianni S.. ‘Trek je maar niets van die anderen aan,’ zei Stanley die toen voor roofovervallen zijn straf uitzat. ‘Ze doen je niets, zeker niet met mij in de buurt.’

In de weken dat ik rondliep op de B1-vleugel, toen een afdeling voor de allerstrengst gestraften, gaf Hillis me het gevoel dat hij me beschermde. Ik sprak met gedetineerden, ging met ze mee naar hun werk (zakjes plakken), was met ze op de luchtplaats als ze naar buiten mochten en at spaghetti, biefstuk en tomatensla met ze, klaargemaakt door Charlie da Silva, later beroemd geworden vanwege zijn televisie-optreden over de relatie tussen Mabel van Oranje en Klaas Bruisma bij Peter R. de Vries. Charlie zat samen met Stanley...