Waarom kantoortuinen de toekomst zijn

Martin Hendriksma
16 procent van al onze kantoren staat leeg. Daarmee heeft Nederland de hoogste leegstand van Europa. Nieuwegein en Den Haag hebben daar een oplossing voor gevonden: tover kantoren om in betaalbare huur- en koopwoningen. De ‘kantorenloods’ ziet opportunities in plaats van leegstand.

Verplaats uzelf naar een leegstaand kantoor. Over het tapijt, eens fleurig blauw, lopen nog de ingesleten slakkensporen van uw collega’s. Een achtergebleven luxaflex bungelt voor het raam; een tl-buis steekt half uit het systeemplafond.

De lege zaal lijkt enorm, zo groot als een voetbalveld. En daarachter strekken zich, zo ver het oog reikt, weer nieuwe kantoorvelden uit. Wel tweeduizend in totaal! Een waanzinnig groot tapijt met hier en daar een kapotte bureaustoel of vergeten ladenkast.

Gefeliciteerd: u hebt zojuist de kantoorleegstand in Nederland verbeeld.

16 procent van al onze kantoren staat op dit moment leeg, het hoogste percentage van Europa. En dat is nog een camouflerend cijfer,...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie