Ayaan Mahamoud uit Nijmegen en Ayaan Hirsi Ali uit Leiden zijn vriendinnen. Of beter gezegd misschien: ze waren vriendinnen. Nog maar vijf weken geleden, na een bijeenkomst in De Rode Hoed in Amsterdam, heeft Nijmeegse Ayaan bij Leidse Ayaan gelogeerd. ‘We zijn het lang niet altijd met elkaar eens, maar ik bewonder haar moed en ik vind dat ze moet kunnen zeggen wat ze denkt,’ zegt Ayaan Mahamoud. En dus heeft ze, direct na de eerste verontrustende berichten in de krant, onmiddellijk de telefoon gepakt en haar vriendin in Leiden gebeld. ‘Ik sta altijd voor je klaar, heb ik haar gezegd. Als iemand haar zou moeten beschermen, dan zijn wij het wel: haar Somalische vrienden.’

Maar inmiddels vraagt ze zich in gemoede af of haar vriendin die hele zogenaamde bedreiging niet heeft verzonnen. ‘Het ene moment kan ik haar wurgen, omdat ik bang ben dat ze kwaadwillig is geweest. En het andere moment denk ik: moet ik me dan toch zorgen maken? Ik heb medelijden met haar. Wat is er met je gebeurd...