Simone van Saarloos: 'Ik wil een verliezer als premier'

Simone van Saarloos
'Ik wil een premier zonder raam voor frisse wind, een premier die in de rij stond voor registratie bij de IND...' Video: Mina Etemad

Nog één maand tot de verkiezingen. Simone van Saarloos bewerkte het gedicht ‘I want a President’ van Zeo Leonard tot ‘Ik wil een verliezer als premier’. Mina Etemad maakte er een geweldige video van.

‘Ik wil een verliezer als premier. Ik wil iemand die tot kanker verrookte longen heeft en ik wil een schooier als lijstduwer in de coalitie ik wil iemand die nooit het goede dekkingsplan bij de juiste verzekering heeft en ik wil iemand die een drone als wapen tegenkwam en iemand die de zee niet als vakantiebestemming ziet. Ik wil een premier die een abortus beleefde en ik wil stemmen op iemand die niet het mindere van twee kwaden is ik wil een premier die zijn geliefde op de Middellandse Zee verloor, die nog steeds haar verdronken gezicht ziet, nog het minst als hij slaapt en een nachtmerrie heeft, ik wil iemand die zijn geliefde in zijn armen heeft zien sterven. Ik wil een premier zonder raam voor frisse wind, een premier die in de rij stond voor registratie bij de IND, die moest wachten en niet mocht werken en met een vergunning nog steeds niet aan de bak mocht omdat haar naam niet betrouwbaar genoeg of gewoontjes genoeg of corporaal genoeg klonk. Ik wil iemand die seksuele intimidatie heeft meegemaakt, iemand die achterna werd gezeten op straat, iemand die altijd het gevoel heeft dat er iemand achter haar aan zit. Ik wil iemand die een nacht in de laadbak van een vrachtwagen heeft doorgebracht en iemand die verkrachting overleefde. Ik wil iemand die zich verliefd en verwoest heeft gevoeld zonder dat het op Facebook stond, die seks begrijpt, seks verlangt, cijfers verwerpt, die fouten heeft gemaakt en er van heeft geleerd. Ik wil een travestiet als premier. Ik wil iemand chaotisch en gemengd, met een gebit dat zelfs door een forensische tandarts niet te identificeren is. Ik wil iemand die zich alle kanten op verkleedt en die drugs heeft gedaan en de therapeut als gelijkwaardige gesprekspartner ziet. Ik wil iemand die gehoorzaamt aan onbekende wetten, ik wil iemand die ‘s nachts naar de sterren kijkt en onmacht ervaart. Ik wil weten waarom dit alles niet mogelijk is. Ik wil weten wanneer en waarom we leerden dat een premier altijd een clown is. Altijd een nette student en nooit een eerstegeneratie migrant. Altijd een baas en nooit een vrije slaaf. Altijd een leugenaar, altijd een dief, die voortdurend wordt betrapt maar nooit wordt veroordeeld.’

‘Ik wil een verliezer als premier’ van Simone van Saarloos is vrij vertaald naar “I want a president” (1992) door Zoe Leonard.

Meer van Simone van Saarloos en anderen? Neem de nieuwsbrief van Vrij Nederland.

Sluit je nu aan voor slechts €4,99 per maand

Sorry, je hebt op het moment geen toegang tot dit artikel.

Waarschijnlijk heb je een abonnement zonder digitale toegang. Wil je deze content graag lezen, sluit dan snel een abonnement af.

Heb je wél een abonnement met digitale toegang, neem dan contact op met onze klantenservice: 020 – 5518701.