Frans van Tatenhoven reed karrenvrachten xtc-pillen naar Engeland. Voor het IRT, maar dat wist hij niet. Als enige werd hij daar opgepakt en kreeg twintig jaar. Van Justitie hoorde hij daarna niets. Zijn advocaat mr. C. Korvinus eist deze week ruim een miljoen euro schadevergoeding.

‘Na precies tien jaar en twee weken kreeg ik te horen dat ik vrij was,’ zegt Frans van Tatenhoven (51). Maar bij de uitgang van de Engelse gevangenis werd hij toch weer gearresteerd en in een politiebusje geduwd. ‘We gingen in de richting van luchthaven Heathrow, maar ze stopten daar niet. Ook bij het volgende vliegveld reden ze door. Ik zag al de richtingborden opdoemen met de naam van de zwaarbewaakte IRA-gevangenis waarin ik in mei 1993 was weggestopt. Even vreesde ik dat het weer mis zou gaan. Gelukkig reden ze door naar London City Airport, waar ik in een cel belandde. Ik werd ’s avonds met handboeien om aan boord gebracht. Al die deftige zakenlieden moesten op me wachten. Pas in Nederland...