‘Van olijfolie word je niet dik,’ zegt olijfolieproducent Nikos Kalambokas. ‘Van ouzo word je dik, van bier, van te veel eten, maar niet van olijfolie!’

‘Hier is geen wetenschappelijk bewijs voor,’ zegt Ronald Mensink, hoogleraar moleculaire voedingskunde met bijzondere aandacht voor de vetstofwisseling aan de universiteit van Maastricht. ‘De energetische waarden van oliën zijn vergelijkbaar.’

Vroeger hadden Nederlanders het niet op olijfolie. Het smaakte raar. Bovendien, zo wilde de hardnekkige mythe, ‘raak je ervan aan de schijterij’. Die buikloop van de vroege Spanje-gangers hing overigens samen met de bedenkelijke keukenhygiëne van die tijd.

Tegenwoordig is olijfolie geaccepteerd, maar dan wel op z’n Hollands. Eigenlijk braden Henk en Ingrid liever in een klomp margarine, maar ja: olijfolie is nu eenmaal ‘gezonder’. Vakantiesentiment speelt ook een rol: ’s zomers een lekkere Griekse salade maken, met goedkope Deense namaakfeta en een zuinig scheutje olijfolie. Maar in het...