JSF aanschaffen is onzinnig

Ko Colijn

In een toekomstige oorlog heeft Nederland meer aan een paar tweedehands B52-bommenwerpers dan aan de JSF. En ze gaan nog net zo lang mee ook.

We hebben juist bommenwerpers nodig

Paars besluit deze week wellicht om de Joint Strike Fighter (JSF) aan te schaffen. Het wordt de grootste aankoop ooit door de Nederlandse staat gedaan: hij kost ruim vijf miljard euro. En dat voor een straaljager die – op een proefmodel na – nog niet bestaat en deels nog ontwikkeld moet worden, waarvan de Amerikanen zelf nog niet weten hoeveel ze er willen hebben, en waarvan de uiteindelijke verkoopprijs per vliegtuig nog onbekend is. Ook is het helemaal niet zo zeker dat de JSF wel het beste luchtwapen tegen de schurkenstaten van 2025 is. Bovendien staat niet eens vast wat hij wel en niet zal moeten kunnen.

Wat wél vaststaat, is dat je over tien jaar dezelfde JSF goedkoper en voor een vaste prijs kunt kopen en dan bovendien drie jaar ervaringskennis van Amerikaanse piloten hebt. Het drammen van de...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie