Turkije

In Suruç werd een NAVO-lidstaat aangevallen

Ko Colijn
Illustratie: Bas van der Schot

Turkije heeft na de recente aanval van IS op Suruç alle recht om NAVO-steun op te eisen, maar doet het (nog) niet.

Telt de NAVO nog mee? Dat is de vraag die sinds de oprichting van het bondgenootschap voortdurend wordt gesteld. De NAVO was er om het westen in eensgezinde solidariteit te verdedigen tegen het communisme. Verrassend samengevat in de woorden van de eerste baas Lord Ismay: to keep the Russians out, the Americans in, and the Germans down. Bij de oprichting in 1949 speelde het huisorkest vrolijk, maar omineus, Gershwins I’ve got plenty of nothing, en inderdaad, het is indrukwekkend wat de NAVO allemaal kan maar je weet nooit wat je eraan hebt als het er werkelijk om gaat.

Dat zou je onheus kunnen noemen, want ik geloof heilig dat we de Koude Oorlog goed doorgekomen zijn dankzij deze goedkope verzekeringspolis uit Brussel (lees: Washington). Misschien heeft de ‘onbetrouwbaarheid’ van de NAVO zelfs wel bijgedragen aan de veiligheid, want een potentiële agressor...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials