De vertrekkers 5 / Boris Dittrich (D66)

‘Als ik de vrije hand kreeg en ik zou de Tweede Kamer opnieuw mogen ontwerpen, dan zou die er heel anders uitzien. Om maar een klein voorbeeldje te geven: wanneer je als Kamerlid met je gezicht bij NOVA of op het Journaal bent geweest, mag je rekenen op tenminste honderd e-mailtjes. Allemaal van mensen die hun verhaal kwijt willen. Of die je van advies willen dienen. Ik heb helemaal geen tijd om al die e-mailtjes te lezen en te beantwoorden. Soms gaat er een maand overheen voordat zo iemand iets te horen krijgt. Ik vind: dat kan eigenlijk niet.

Ik ben een keer in de Verenigde Staten bij Senaatsleden op bezoek geweest. Daar hebben alle senatoren een heel team van mensen voor ze klaarzitten. Elke senator die ik sprak, had de gouden regel dat als een burger een probleem aan je voorlegt, er binnen vierentwintig uur een inhoudelijk antwoord moet zijn. Maar hoe kan ik dat doen, als ik geen team van mensen om mij heen heb? En als ik qua werkplek...