Recept voor 25 liter blond bier, Engelse stijl (Golden Ale)

Wijn geniet in onze cultuur een hogere status dan bier. Wie kent hem niet: de collega die op zware dagen verzucht dat hij zich met vroegpensioen zou willen terugtrekken op zijn eigen wijngaard?

Maar waarom toch zo onze afkomst verloochend? Wij zijn Germanen, verdikkeme! Al in de diepe oudheid kikkerden wij onszelf in onze duistere wouden op met bier. Met aandacht bereid van gekiemde en vervolgens in houtovens gedroogde gerst: de mout. Op smaak gebracht met rozemarijn, salie, gagel, en sinds de Middeleeuwen vooral met de belvormige groene bloemen van de hopplant (Humulus lupulus), een plantensoort uit de hennepfamilie (Cannabaceae). Deze gedroogde hopbloemen zorgen voor de gekoesterde bittere biersmaak en bevorderen de houdbaarheid van het bier zodanig dat het in het koelkastloze tijdperk de lange reis in houten vaten overleefde en tot in alle uithoeken van de Europese koloniale rijken kon doordringen. Overigens is dit...