‘mag iemand, ook als hij onaangepast gedrag vertoont, met aandacht en goed verzorgd zijn einde tegemoet gaan? Ik vind het een grondrecht. Heel basaal gaat het om de menselijke waardigheid.

Het Dikke Dak, zoals het project heet, komt voort uit een oude belofte. In 2001 werd ik benaderd door de toenmalige directeur van de GGD in Utrecht. Hij was bezig met voorzieningen voor dak- en thuislozen binnen bestaande wijken in de stad en zocht daar een projectleider voor. We kenden elkaar niet, maar iemand had hem mijn naam genoemd. Ik had als wethouder in Houten een paar lastige projecten van de grond gekregen.

Ik vertelde hem eerlijk dat ik in de race was voor het burgemeesterschap van Blaricum. “Nou, dat wordt dan dus Blaricum,” zei hij, maar voor mij was het lang niet zo vanzelfsprekend, ik kon juist niet kiezen. Ik besloot: wie het eerst belt, die wordt het. De voorzitter van de vertrouwenscommissie belde uiteindelijk een uur eerder dan de GGD-directeur. Aan die laatste deed ik...