Net als Halina Reijn werpt Esma Linnemann ook wel eens een afkeurende blik op mensen met overgewicht. Terwijl, wat weet ze eigenlijk van hen? En waar komt die vijandigheid vandaan?

In een column in Het Algemeen Dagblad beklaagde actrice Halina Reijn zich maandag over het feit dat mensen naar haar kijken op Schiphol, als ze op vakantie gaat naar Italië. Sindsdien is half Nederland woedend op de actrice. Reijn beschrijft een dikke vrouw, met haar dikke dochter. ‘Ik weet niet op wie ik bozer ben, op de starende zeekoeien die traag voorbij zeilen op de loopband van de luchthaven, en mij het gevoel geven dat ik een attractie ben, of op mezelf omdat ik geen controle heb over mijn emoties.’

Ook ik las de column, ook in mijn dreunde het woord ‘zeekoe’ na. Maar in tegenstelling tot sommige woeste twitteraars had ik niet de behoefte Reijn aan de hoogste paal te nagelen. Eerlijk is eerlijk: haar lelijke gedachten zijn soms ook de mijne. Ook ik gebruik overgewicht ook wel eens als...