WieleestWat(niet)

wie: Khadija Arib

wat: On Chesil Beach van Ian McEwan

nu: op pagina 107

Overal in haar huis slingeren boeken. Zo kan Khadija Arib, Tweede Kamerlid voor de PvdA, waar ze ook is een stukje lezen. Vaak is er één boek dat ze per se uit wil lezen. ‘Dat zit dan in mijn tas, die neem ik overal mee naartoe.’ Nu is dat On Chesil Beach van Ian McEwan. ‘Een heel eenvoudig verhaal, prachtig geschreven. Fijn dat dit soort boeken bestaat.’ In haar werk worden woorden vooral gebruikt en misbruikt om bepaalde standpunten te verdedigen, zegt ze. ‘Daarom trek ik me af en toe graag terug met goede literatuur waarin de geest vrij wordt gelaten en er ruimte is voor verbeelding en gevoelens. Zo hoop ik niet vervreemd te raken van wat mooi is.’ Arib heeft een voorkeur voor boeken waarin persoonlijke verhalen tegen de achtergrond van de geschiedenis worden beschreven; De as van mijn moeder van Frank McCourt is een van haar favorieten. En in plaats van nieuwe populaire boeken te kopen,...