Gennaro Contaldo, de nabij Napels geboren Britse chef, houdt natuurlijk van Italiaans koken. Maar hij houdt nog veel meer van ouwehoeren over la famiglia.

Zijn halve boek gaat op aan het ophalen van jeugdherinneringen, van de geur van de vissoep van tante Maria tot de zelfgemaakte pasta van oudtante Antoinetta. Contaldo is niet voor niets de mentor van Jamie Oliver: nog zo’n onverbeterlijke babbelkont wat het scheppen van een hoogromantische foodsetting betreft. Het boek staat vol sfeervolle foto’s van aantrekkelijke gerechten en van zijn twee dochtertjes, die er zo te zien ook een beetje moe van worden. ‘Ja babbo, nu weten we wel dat het vroeger in Italië zo uiterst rustiek was. Gaan we dan nu koken?’ De recepten zijn namelijk prima; van simpel gebakken broccoli, pizza’s en pasta’s en stevige soepen tot hele varkensgebraden.

Ook is er een mooi hoofdstuk met Italiaans brood (zoals de heerlijke Siciliaanse sfincione) en een interessant deel over ingemaakte groenten...