Interview Danielle Hermans

‘Het Tulpenvirus is mijn echte fictiedebuut. Toen ik tien was, begon ik aan een dagboek. Ik schreef over mijn cavia en de nieuwe rode laklaarzen van mijn vriendin, maar toen had ik het wel gezien. Daarna duurde het tot mijn veertigste voordat ik de draad weer oppakte. Ik vond dat ik moest kiezen tussen de rest van mijn leven communicatieadviseur zijn, of serieus proberen wat ik al een tijd wou: een thriller schrijven.

Vanaf dat moment heb ik minder communicatieopdrachten aangenomen en ben ik gaan schrijven. Je zou het een midlifecrisis kunnen noemen met een happy end.

Ik had een thriller voor ogen waarin ik feiten en fictie kon vermengen. Het liefst over een onderwerp uit de Nederlandse geschiedenis waarbinnen ik een relatie kon leggen met het heden. Een van de eerste onderwerpen waar ik aan dacht, was de tulp, een typisch onderdeel van ons historisch erfgoed.

Toen ik tijdens het inlezen stuitte op een artikel uit 2003 over de tulpenbollenfraude, was die...