06-09-2008
Door Piet Grijs

Wat ik nou weer voor idioots gehoord heb! Een oude kale kerel valt van zijn fiets en schudt een woedende hand naar een wegrennend meisje met een hoofddoek. Hij klaagt dat zij op het fietspad liep. Ik kalmeer hem en hij begint een andere klaagzang:

‘Ik ben geboren in 1935, in Eindhoven, in armoe. Mijn vader was een afgestudeerd historicus, maar hij kon nergens leraar worden omdat minister Donner, opa Donner dus, een waarschuwing tegen hem had geschreven voor de Geheime Dienst. Ook was hij atheïst en geheelonthouder, dus anarchist. Dertig jaar lang leefden we onder een rechtse dictatuur. Tussen 1940 en 1945 was dat uit te houden, want toen kon je de schuld op de moffen gooien. Maar na de bevrijding werd pa door Drees en Beel naar Batavia gestuurd om daar opstandige Indonesiërs neer te knallen.
Gelukkig kreeg hij een kris in zijn rug zodat hij in 1950 niet naar Korea hoefde. Ik groeide op in een vreselijk rechtse tijd waarin de christenen en de...