De boze bloggers van de Rode Hoed: ‘Ik móét het land redden’

Margalith Kleijwegt

15-12-2007
Door Margalith Kleijwegt

Op luide toon eisen ze het woord tijdens een avond in De Rode Hoed over de multiculturele samenleving, maar meestal uiten ze hun ongenoegen op weblogs als hoeiboei.nl en atlucida.web-log.nl. Ze vrezen voor de ondergang van het Westen. ‘Wij willen dat er naar ons wordt geluisterd’

Er heerst een opgewonden sfeer in De Rode Hoed. Iedereen wil zijn zegje doen. Een stevige vrouw met grijs half lang haar staat om de paar minuten op, heftig gebarend met haar armen. Met een beschuldigende vinger wijst ze naar de moslims op het podium, alsof die er helemaal niet hadden mógen zijn.

Het is maandag 25 juni 2007. Paul Scheffer en Eddy Terstall zijn de initiatiefnemers van deze avond over geloofsvrijheid en geloofsafval. Ze zitten op het toneel, net als minister Plasterk van OCW, de arabist Hans Jansen en natuurlijk de afvallige Ehsan Jami; hij is dan op de toppen van zijn tijdelijke roem.

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials