Beschouwingen van Pamuk

‘Ik zou willen dat ik veel minder boeken nodig had om het vertrouwen te kunnen voelen dat mijn bibliotheek me geeft, het gevoel “thuis te zijn”,’ schrijft Orhan Pamuk in een van zijn beschouwingen in De andere kleuren. Pamuk heeft een bibliotheek van twaalfduizend boeken. Alsof die boeken op zich niet voldoende zijn, vergelijkt hij ze met vrouwen: ‘Wat me in feite gelukkig maakt, is dicht bij hun inhoud te zijn, te weten dat ik die boeken ieder moment kan lezen, net als alleen al de gedachte aan vrouwen van wie we weten dat ze altijd klaar staan om ons lief te hebben, ons zielsgelukkig maakt.’ Tja.

En hij vervolgt: ‘Omdat ik bang ben voor deze verslaving, net zoals ik dat voor de liefde ben, maakt iedere goede reden die ik me kan bedenken om daarvan (dat wil zeggen van de boeken) af te komen, me gelukkig.’

Zo. Zo. Wee degene die iets tussen haakjes zet. Want wat in het voorbijgaan wordt gezegd, daar staat een mens het langst bij stil.

Pamuk geeft zich bloot...