Kortgeleden mocht ik het eerste exemplaar Zwarte bladzijden uit de Vaderlandse Geschiedenis uit handen van de auteur Rob Hartmans in ontvangst nemen.

Het zal u ontgaan zijn want Rob Hartmans behoort niet tot het gilde der uitverkorenen die hun publicaties mogen komen presenteren bij Tan, Pauw, Jinek of Van Nieuwkerk.

Het boek biedt een overzicht aan wandaden door volk en staat der Nederlanden. De meeste kwamen me wel bekend voor, al wist ik vaak niet in detail wat zich had afgespeeld. Net als bij Rob was bij mij op de School met de Bijbel de moord op de negentien Gorkumse geestelijken in 1572 verzwegen. De gruwelijke moord op duizenden Chinezen in 1740 door VOC-werknemers was mij onbekend.

Ik kan mij in veel van de conclusies van Hartmans vinden over het wankel evenwicht tussen schaamte en trots bij pijnlijke gebeurtenissen onder Hollands vlag. Hij vindt het ‘ronduit bespottelijk’ dat de Molukkers na al die jaren procederen over het verloop van de beëindiging van de...