Het is niet rationeel, ik weet het zelf. Waarschijnlijk hebben we hier te maken met het notoire ‘onderbuikgevoel’. Dat moet je wantrouwen, en zeker niet koesteren. Het begint zelfs fobische dimensies aan te nemen.

De meeste lezers van dit blad zullen het herkennen als het om een andere partij gaat, waar je gewoon gevoelsmatig nooit op stemt. (‘Gewoon gevoelsmatig’ is een goeie indicator voor gek gedrag.) Vroeger was dat de VVD, daar waren de VN-lezers niet van, nu zal daar de PVV zijn bijgekomen, en dat vind ik een stuk begrijpelijker. Mij is het onmogelijk te stemmen op de PvdA. Dat ligt niet aan de ‘abjecte standpunten’ van die partij, want daar hebben ze er niet zoveel van. Het gaat om de geur en de kleur, zoals je van iemand die je niet goed kent toch meteen kan weten: o nee, dat wordt niets. Allergische reactie op het eerste gezicht.

Eerder zou ik kiezen voor GroenLinks, D66, CDA, ja zelfs SP, dan voor die Ene partij, hoewel mijn ideeën waarschijnlijk meer overeenkomen met...