Ik heb La vie de Mahomet meegenomen, het exemplaar dat ik van tekenaar Charb kreeg toen ik vijf jaar geleden de toen al zwaarbeveiligde redactie van Charlie Hebdo bezocht. De Frans-Marokkaanse journalist Zineb El Rhazoui (36), die in Casablanca was tijdens de aanslag op het satirische weekblad en daardoor tot de overlevenden behoort, is ontroerd als ik vraag of ze het voor me wil signeren.

Lees ook Lees hier over het bezoek van tekenaar Willem aan Charlie Hebdo, vlak na de aanslag. 12 januari 2015

Charb, tekennaam van Stéphane Charbonnier, was haar hoofdredacteur. Al-Qaida had een prijs op zijn hoofd gezet en op 7 januari 2015 werd hij met elf anderen door de gebroeders Kouachi vermoord.

Zineb is voor de tweede keer in Amsterdam. De eerste keer was een paar weken na de aanslag op Charlie Hebdo, vertelt ze, voor...