Midas Dekkers (67)

Hebzucht&Gierigheid

‘Hebzucht is elke bioloog aangeboren, want biologie begint met verzamelen – altijd weer. Als ik in een bos ben, word ik gek: daar lopen alle zoogdieren en insecten maar een beetje door elkaar heen. Wil je daar iets van begrijpen, dan moet je die dieren verzamelen. En als je ze verzameld hebt, dan kun je ze ordenen en zie je opeens structuur. Ik weet mijn eigen verzamelwoede in te tomen: vroeger verzamelde ik insecten, totdat ik begreep dat het aan een speld rijgen van een wants niet de juiste manier is om je liefde voor een dier te uiten. Nu heb ik een verzameling puntenslijpers. Ik weet als bioloog dat je er nooit meer dan tien moet willen hebben: je wilt die elfde niet omdat-ie ook mooi is, nee, je wilt die elfde omdat-ie verschilt van die eerste tien. En ja, dan zit je in een web verstrikt waar je nooit meer uitkomt.’

Hoogmoed&IJdelheid

‘Ik heb een bloedhekel aan mensen die denken dat ze beter zijn dan anderen en dat ook laten...