Birgit schuurman (35)

woede&wraak

‘Vooral tegen mensen die dicht bij me staan, kan ik stellig zijn en als ik boos ben kan ik enorm doordraven. Wij zijn een echte barbecuefamilie, daar zitten veel fijne jeugdherinneringen aan vast, en mijn vader wilde ooit een gasbarbecue kopen. Nou, dan ben ik heel lomp en grof en roep ik: “Belachelijk, dat ga je toch niet doen. Ik vind dit zo stom. Ja doe maar hoor, als je me wilt beroven van al mijn jeugdherinneringen. En je hoeft niet te denken dat Chico – mijn zoon – hier ooit komt barbecueën!” Daarna draai ik weer bij, en de gasbarbecue is er gekomen, hoor. Ik háát onuitgesprokenheid. Op de uitvaart van een oom was ook de zus van mijn vader die hij al twintig jaar niet had gezien, en dat niet-zien was niet echt zijn keuze, to put it mildly. Dan kan ik na het condoleren niet anders dan tegen mijn tante zeggen: “Wat een fokked-up familie is dit toch, dat mensen zo lang niet met elkaar praten. Vind je dat ook niet stom, dat je zo...