Hans Aarsman (62)

Hoogmoed&IJdelheid

‘Eerst was ik fotograaf, toen ging ik schrijven en nu sta ik op het toneel. Je moet toch een soort zelfoverschatting hebben om te denken dat je mensen in een zaal anderhalf uur kunt vermaken. Soms kijk ik vanuit de kleedkamer op een monitor en dan zie ik al die mensen bij de garderobe hun jas afgeven en de zaal binnenlopen en dan kan het me wel eens aanvliegen: jezus, die komen voor een leuke avond en daar moet ík voor zorgen! Bescheidenheid vind ik een ongelooflijk belangrijke eigenschap en ook een beetje ondergesneeuwd. Het paradoxale van bescheidenheid is natuurlijk dat je er geen reclame voor kunt maken. Bescheidenheid maakt je gevoelig voor wat er om je heen gebeurt en hoogmoed maakt je daar juist ongevoelig voor. Maar je moet er wel mee kunnen spelen, met allebei, want zonder hoogmoed zou ik nooit mijn stoel uitkomen.’

Luiheid&Gemakzucht

‘Als ik dingen maak, zoek ik altijd het evenwicht tussen perfectionisme en gemakzucht: ik doe er...