Zes wenken voor muggen aan de deur - Peter van Lier

Poëzie voor de dieren

25-08-2007
Rob Schouten

Nogal wat grote dichters van vroeger hadden praktische studies gedaan, bijvoorbeeld rechten (Nijhoff, Marsman, Bloem) of medicijnen (Slauerhoff, Vestdijk). Tegenwoordig lijkt een beschouwelijke achter­grond populairder: er lopen nogal wat hele en halve filosofen rond in de huidige dichtkunst (K. Michel, Arjen Duinker, Mustafa Stitou). Misschien zegt dat wat over de filosofie die van het zware sys­teemdenken soms snakt naar een lichtere versie van wijsheid. Het zegt zeker iets over de dichtkunst, die van een beeldend, klinkend en symbolistisch genre allang in hoge mate een denkend soort lijkt te zijn geworden.

Peter van Lier is ook van huis uit filosoof. Ooit betrad hij de letteren met een essay ‘Van absurdisme tot mystiek’, een karakteristiek tweespan voor hem; ook zijn gedichten hebben afwijkende, gekke trekjes, maar ze ademen daarnaast een licht verlangen naar inzicht uit. Zijn jongste bundel, met in de titel alweer zo’n mix...

Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor
Vrij Nederland
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden van VN.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie