Chef Jacob Jan Boerma van restaurant De Leest heeft vandaag zijn derde Michelinster in de wacht gesleept. In 2005 sprak Nausicaa Marbe met hem over koken, seks en Michelinsterren: ‘Ik ontken niet, sterren zijn verslavend.’

Chef-kok Jacob Jan Boerma gaat voor nieuwe ideeën over eten op bezoek bij collega’s in Parijs, maar ook bij de supermarkt aan de overkant. Zijn Michelin-ster is wat Boerma betreft pas de eerste van drie.

Een torentje van rauwe en gare coquilles Saint Jacques, schijfjes truffel en flinterdunne sesamchips. Truffelsaus eroverheen. Dit alles op een bedje van groene erwtjes die bij nader inzien sperzieboontjes blijken te zijn, zo klein gesneden als kraaltjes. Aarde, zee, gras. Een fortuinlijk huwelijk van smaken. Je eet het torentje laagje voor laagje op, haalt daarbij alles uit elkaar, bewondert de structuren. De truffel borstelt de tong, de coquille streelt haar, het crackertje smelt erop, de bonenkraaltjes rollen eroverheen en laten sporen van truffelsaus...