Klassieker

In de Noorse krant Aftenposten publiceerde Knut Hamsun op 7 mei 1945 een In memoriam Adolf Hitler. Daarin noemde hij Hitler ‘een profeet van het evangelie van de rechtvaardigheid voor alle landen’ en ‘een hervormer van de hoogste soort’. Eerder was Hamsun al naar Duitsland gereisd om hoogstpersoonlijk een bezoek te brengen aan de door hem bewonderde ‘hervormer’ en bij die gelegenheid heeft hij in 1943 aan Joseph Goebbels de medaille geschonken die hij had gekregen bij de uitreiking van de Nobelprijs.

Nimmer heeft Hamsun zich, ook later niet (hij leefde nog tot 1952) van zijn pro-nazi sympathieën gedistantieerd. Van Amy van Marken, die het werk van Hamsun in Nederland onophoudelijk propageerde, kreeg ik, toen ik haar met mijn Zweedse vertaalster een keer bezocht, te horen dat ik mijn mond moest houden over het feit dat Hamsun totaal fout was geweest. Voor de appreciatie van zijn werk deed dat er helemaal niets toe. Hij was een fantastisch schrijver, die blinde...