Interview / Kathenka Woudenberg

‘Ik was nooit van plan iets met onze foute familie te doen, ook al omdat mijn neef Helmert en mijn eigen vader me hebben laten zien hoe dat verleden je kan blijven achtervolgen. Helmert met zijn toneelstukken, mijn vader in de media, te beginnen met het Bibeb-interview in Vrij Nederland van 25 april 1970 waarin hij voor het eerst vertelde over zijn verleden als zoon van een NSB-Kamerlid, broer van een SS’er en leerling van een eliteschool van de nazi’s. Ik vond: aan de verhalen van die twee mannen heb ik niets toe te voegen.’ Kathenka Woudenberg besloot tenslotte toch een solostuk te maken over haar vader Dick. Ze zit in Narciss in haar eentje op het toneel, achter een bureau, omgeven door papieren en briefjes in een stellage die iets weg heeft van een klaagmuur. Ze trekt de toeschouwers mee in de oorlog na de oorlog. ‘Ik heb besloten dat ik er iets mee moest doen in plaats van alleen maar het meisje te zijn dat alles goed moet maken.’

Uit het stuk...