Winactie VN Puzzels

We geven drie puzzelboeken uit de serie ‘Het Beste van Steenhuis’ weg.

De allerbeste puzzels van Nederland gebundeld. Hardcover, want dat puzzelt wel zo lekker. Bovendien zijn ze daardoor net wat chiquer waardoor ze het ook erg leuk doen als cadeautje. De volledige serie ‘Het Beste van Steenhuis’ is verkrijgbaar bij Studio Steenhuis.

Wil je kans maken? Laat uw e-mailadres hieronder achter. Volgende week maken wij de winnaars bekend.

[Deze winactie is afgelopen. De winnaar heeft bericht gekregen!]

Jelmer Steenhuis
Jelmer Steenhuis is de beste en inventiefste puzzelbedenker van Nederland. In 1990 introduceerde hij de Themapuzzel voor Vrij Nederland. Later kwamen daar de Gezocht, S-doku en Minikrakers bij.

Themapuzzel
Op een mooie zomerdag werd ik benaderd door allesweter Joop van Tijn, destijds tevens hoofdredacteur van Vrij Nederland. Of ik een hele nieuwe puzzel wilde bedenken. Ik was helemaal vrij in mijn keuzes, maar zelf was hij verslingerd aan de crossword in de New York Times, dus als ik dáár nou wat inspiratie uit kon halen…..Enfin, in september 1990 verscheen de allereerste puzzel met een actueel thema, rare wendingen en allerlei lagen van kennis. Er is sindsdien veel gebeurd, maar de puzzel is nooit meer geweken en staat nog altijd maandelijks in Vrij Nederland en wekelijks op vnpuzzels.nl.

Gezocht
‘Een beeld zegt meer dan duizend woorden.’ Met deze dooddoener was ik het als woordpuzzelmaker natuurlijk fundamenteel oneens. Maar we moesten ook toegeven dat er veel kracht van beeld uitgaat. En toen we aan het experimenteren sloegen, bleek dat er tussen woord en beeld schitterende combinaties mogelijk waren. En dat de puzzel die er uit voortkwam heel toegankelijk is. Of je nou een onervaren puzzelaar bent of een crack, een schoolkind of een oude wijsneus, voor iedereen zit er wat bij, zo leren ons de reacties op de beeldpuzzel die na al die jaren nog altijd wekelijks verschijnt op vnpuzzels.nl.

S-doku
Tja sudoku’s. Tot 10 tellen en dat eindeloos herhalen. Ik vond er niet veel aan, ook niet als ontwerper, want het is de computer die het werk doet. Maar ik kom op mijn schreden terug. Met de S-doku hebben we echt een hele nieuwe vorm te pakken, met verrassende hoekjes en wendingen. Ze zijn handgemaakt en kunnen toe met veel minder begincijfers dan gewone sudoku’s, het record staat nu op 9 begincijfers! Minder kan gewoon niet! De S-doku stond wekelijks in Vrij Nederland, maar op vnpuzzels.nl verschijnen er elke dag maar liefst vier in verschillende moeilijkheidsgraden. Van S-doku Light voor beginners tot de S-doku Supreme voor degenen die echt héél goed tot 10 kunnen tellen.