Willem Breuker was ‘strijder’ met muziek (1944-2010)

Sander Donkers
Willem Breuker

Musicus en componist Willem Breuker (1944) is gisteren overleden. Hij was ruim veertig jaar alomtegenwoordig in de wereld van de Nederlandse Jazz en Hedendaagse muziek. Hij was betrokken bij de oprichting van de Stichting Jazz In Nederland (SJIN) en de Beroepsvereniging Improviserende Musici (BIM). Hij bestierde 35 jaar het Willem Breuker Kollektief, waarmee hij over de hele wereld tourde. Hij schreef meer dan vijfhonderd stukken, ondermeer voor symfonie-orkesten, theater, films, opera, fanfare en draaiorgel. Hij won talloze prijzen, waaronder de Wessel Ilcken Prijs (1970), een Gouden Kalf (1982), een Edison (1984), de Bird Award (1988) de Boy Edgar Prijs (1993) en de prestigieuze Ehrenurkunde der Deutsche Schallplattenindustrie (2005) voor zijn gehele oeuvre. In 1998 werd hij Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
In een interview met Vrij Nederland (december 2008) zei een toen al zieke Breuker: ‘De muzikant als een strijder in de maatschappij, dat heeft me altijd...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie