De opkomst van het foerageren

Een nieuwbouwwijk in Diemen-Zuid. Niet meteen het huisje in het bos waar je een voorvechter van eten uit het wild verwacht. Een vooroordeel, want achter de deur van het non-descripte rijtjeshuis woont wel degelijk Roel van Kollem, voorzitter van de slowfood-werkgroep Oogsten Zonder Zaaien. Ver voor hij taxichauffeur werd – want dat is hij ook – leerde Van Kollem het koksvak in het Amsterdamse restaurant Sancerre. Chef Jeannie Beddington probeerde daar topgastronomie voor een groter publiek toegankelijk te maken. Hij is altijd blijven koken, zegt Van Kollem, soms voor betalende gasten, veel vaker voor zijn eigen plezier, met als lijfspreuk: ‘Een dag niet lekker gegeten is een dag niet geleefd.’

We hebben afgesproken om bij Van Kollem thuis te lunchen, terwijl hij vertelt over zijn passie voor eten uit het wild. Een van zijn specialiteiten, een in bier gestoofde muskusrat, staat te pruttelen op het Smeg-fornuis. Het knaagdiertje uit de onderfamilie der...