Wie is er nog bang voor Rutger Castricum?

De redactie

Waar is het de rebel van GeenStijl en PowNed om te doen? Nog even en elke politicus is ‘Rutger Castricum-proof’ en wat dan? In Vrij Nederland deze week een profiel van PowNed-verslaggever Rutger Castricum. Aan het woord komt onder meer Frans Bromet, bij wie Castricum het vak leerde. De PowNed-verslaggever noemde hem in verschillende interviews zijn ‘grote leermeester’ en ‘de allergrootste held’.

Bromet laat zijn licht schijnen over diverse items van Castricum, waaronder een filmpje waarin Castricum een item waarin Castricum de jongerenafdeling van de ChristenUnie bezoekt. De verslaggever spreekt iemand aan met ‘christenhond’ en vraagt aan een stotterende jongen of hij nog geneukt heeft – ‘laten pijpen misschien?’ Bromet: ‘Journalistiek is proberen ergens achter te komen, iets te onthullen. En dat was hier helemaal niet de bedoeling. Ze zullen zich wel slap gelachen hebben op de redactie, maar waar verdienen die mensen dat aan? Zo bruut zijn tegen zulke kwetsbare mensen, daar moet je haast wel sadistische trekjes voor hebben. Zoiets is het gevolg van de verharding van de maatschappij, en het draagt er aan bij.’

Rutger Castricum zegde aanvankelijk zijn medewerking toe aan het artikel, maar toen hem ter ore kwam dat Vrij Nederland twee van zijn oude bekenden had gebeld, werd hij boos. Desondanks wilde hij over twee maanden wel wat tijd voor VN maken, mits we toezegden niemand uit zijn omgeving meer te benaderen – ook geen oud-collega’s bijvoorbeeld. Dat vond hij ‘Wilma-Nanninga-praktijken’.

Op VN.nl vandaag vijf items die Rutger Castricum maakte met politici.

Rutger en Ella Vogelaar

Rutger op bezoek bij de Christen-Unie jongeren

Rutger en Femke Halsema

Rutger en Jan Peter Balkenende

Rutger en Ronald Plasterk

Sluit je nu aan voor slechts €4,99 per maand

Sorry, je hebt op het moment geen toegang tot dit artikel.

Waarschijnlijk heb je een abonnement zonder digitale toegang. Wil je deze content graag lezen, sluit dan snel een abonnement af.

Heb je wél een abonnement met digitale toegang, neem dan contact op met onze klantenservice: 020 – 5518701.