Interview Toine Manders, libertariër

‘Hoe wordt iemand libertariër? Ik zou haast zeggen: je wordt ermee geboren. Al op jonge leeftijd had ik moeite met regels. Ik stelde ontzettend veel lastige vragen. Waarom moet dit? Waarom mag dat niet? Ik wilde alleen geboden naleven als mensen die met goede argumenten konden onderbouwen. Meestal kreeg ik te horen: geen gezeur, doe wat ik heb gezegd.

Later, op het Peellandcollege in Deurne, hoorde ik voor het eerst over het liberalisme. De geschiedenisleraar vertelde over het geloof in vrijheid dat ons in de negentiende eeuw bevrijd heeft van het juk van het feodalisme. Dat sprak me meteen aan. Ik raakte gefascineerd door Amerika, het land van vrijheid en kapitalisme. Ik las boeken, bekeek films, ging Amerikaans Engels spreken in plaats van Brits. Na mijn eindexamen pakte ik mijn rugzak en vertrok voor een reis van acht weken naar de Verenigde Staten.

In die tijd wist ik al zeker: de overheid is niet de oplossing, maar het probleem. Neem...