Plaats van leven

Waarom bent u naar Nederland gekomen?’Waarom niet? Dat is denk ik het enige juiste antwoord. Omdat ik het leuk vind, omdat ik de keuze kon maken. Nederlanders hebben de neiging te stereotyperen, ze denken dat buitenlanders hierheen komen om iets van hen af te pakken. Er wonen veel mensen in dit land om de doodsimpele reden dat ze het leuk vinden hier te zijn. Ik kan wel zeggen waarom ik uit Kroatië ben weggegaan: ik kon daar niet meer ademen, de lucht was vervuild door zwaar nationalisme.’

Voelt u zich Kroatisch?

‘Ik definieer mezelf niet in categorieën van etniciteit of nationaliteit: bloed is gewoon maar water. Veel mensen staan erop mij als Kroaat te zien. Het toont dat het overgrote deel van de mensen niet kan leven zonder zichzelf in een hokje te duwen. Ik vind dat vernederend en saai. Het is niet belangrijk wat ik schrijf of wie ik ben. Ik ben gewoon een etnische minderheid die wat letters op papier zet. Mijn afkomst schijnt mijn grootste persoonlijke...