Reportage zestig jaar Israël / Israëlische opinies

Michael Sfard (1972)

Jurist en advocaat; Een van de oprichters van de mensenrechtenorganisatie Yesh Din

‘Pas toen de celdeur achter mij dichtsloeg, wist ik dat ik de juiste beslissing had genomen. Daarvoor werd ik gekweld door twijfel: spuwde ik mijn land in het gezicht of spuwde de staat in mijn gezicht?

Het was 1998 en ik was als reservist opgeroepen om de kolonisten in Hebron te beschermen. Ik had al tijden aarzelingen bij die reservediensten in bezet gebied. Het begon mij steeds meer te dagen dat er iets fundamenteel niet deugde. Maar Hebron was voor mij echt de grens, dus weigerde ik dienst. En daarvoor betaalde ik de prijs. Ik vond het ook correcter tegenover de jongens van mijn eenheid, ik kneep er niet met een smoes tussenuit, maar ik werd gestraft en zat in de cel. Sindsdien heb ik veel van deze refusniks verdedigd.

Het is mijn ervaring dat de Israëlische maatschappij ons weliswaar als verraders beschouwt en heel boos...