De carrières van hoogopgeleide vrouwen verlopen nog altijd erg grillig. Waarom?
‘Als vrouw wil je toch gevraagd worden.’

Moeder ernstig ziek, man zware baan, twee jonge kinderen. En elke ochtend om half zeven weer in die eindeloze file bij Oudenrijn. Marieke Hoogwout (45) had genoeg van het gestres. Zeven jaar geleden gaf ze haar baan als marketingcoördinator bij een kleine uitgeverij op. ‘Mijn man en ik rekenden uit dat we aan mijn werk, na aftrek van de kinderopvang en alle reistijd, maar twee euro per uur overhielden.’

De beslissing was echt wel moeilijk, benadrukt Hoogwout. Ze somt opnieuw een waslijst aan redenen op om haar keuze te verantwoorden. En daarna: ‘Het zat helemaal niet in mijn genen of opvoeding om te stoppen met werken. Natuurlijk was het fijn om veel tijd met mijn kinderen door te brengen, maar tegelijkertijd worstelde ik erg met mijn eigen ambities en miste ik het werken.’ Met een zucht: ‘Ik voelde me ouder, zwaarder, trager. Totaal...