Duurzaamheid | Het Geweten

Wat vervangt vlees het beste, voor mij én de aarde?

Evert Nieuwenhuis
Illustratie: Elise van Iterson.
Minder vlees is goed voor jezelf én het milieu. Maar wat zijn goede vleesvervangers? Het Geweten – vleesliefhebber, maar ook de groenste van de klas – zocht het uit.

Met frisse tegenzin ben ik een soort vegetariër. Ik houd van vlees en ik heb geen morele problemen met het eten van dieren. Voor mijn vrouw en een van mijn dochters is dat anders: zij eten geen vlees omdat ze het ‘moreel verwerpelijk’ respectievelijk ‘zielig’ vinden. Dat is hun goed recht, maar het maakt mij tot ongewenst vegetariër. Zoals Samuel Jackson in Pulp Fiction verzucht vlak voor hij hunkerend zijn tanden in een Big Kahuna Burger zet: ‘My girlfriend is a vegetarian, which pretty much makes me a vegetarian.’

Misschien maar goed ook, want de ecologische voetafdruk van vlees is disproportioneel groot. De productie van dierlijke eiwitten vereist twee tot zestig keer meer broeikasgas-emissies dan die van plantaardige eiwitten, drie tot tien keer meer land en dertig tot veertig keer meer water....

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials