22-08-2009
Door Marte Kaan

Wat nemen schrijvers mee op reis, en wat lezen ze vervolgens écht? Gooien ze wel eens een boek half uitgelezen weg? Zes auteurs over de lectuur in hun koffer.

Oek de Jong

T.J. Clark The sight of death; an experiment in art writing –
John Cowper Powys Wolf solent –
Anton Valens Vis +
Harry Mulisch Bericht aan de rattenkoning +
Hans Righart De eindeloze jaren zestig +
E. du Perron Het land van herkomst +
Philip Roth Portnoy’s Complaint +

‘Voor ik op vakantie ga, maak ik altijd een snelle selectie van de boeken die ik wil lezen. Ik vertrek altijd weer in vliegende vaart. Ik gooi mijn koffer vol, loop op het laatste moment langs stapels boeken en haal er die boeken uit die me het meest trekken. Boeken die tegen zouden kunnen vallen heb ik er meestal al uitgevist, dus echte missers zitten er eigenlijk nooit bij.

Toch zijn er twee boeken waar ik niet meer aan ben toegekomen deze vakantie. De eerste is een kunsthistorisch werk van T.J. Clark getiteld The Sight of...