Plastic is zo handig dat we ons hele leven hebben ingepakt. Maar is dat wel zo gezond?

Ik heb ondertussen zesendertig linnen tasjes aan de trapleuning hangen. Maar ik weet niet altijd van te voren of ik onderweg besluit om toch even boodschappen te doen. In zo’n geval vraag ik tegenwoordig maar weer gewoon om een plastic zakje, ik heb immers al zesendertig van die stoffen tasjes hangen. Zelfs als ik van huis vertrek met het eenduidige doel om boodschappen te doen, vergeet ik m’n tasje nog wel eens. Moet je je voorstellen dat je eraan moet denken ook nog die zes weckpotten, een spaghettiblik en de broodtrommel in de bakfiets te laden voordat je naar de supermarkt gaat.

Deze vrijdag opent in Utrecht de eerste verpakkingsvrije winkel van Nederland. Alles wat je bij Bag & Buy koopt – rijst, muesli, yoghurt – haal je uit dispensers, containers of van de tap. Waar je het in meeneemt, moet je zelf maar weten.

Plastic afval is een probleem. In totaal werd vorig jaar 463 duizend...